Rekenen met datums en tijden, rocket science?

Excel bevat een heleboel ingebouwde datum- en tijdfuncties waarmee je best complexe berekeningen kunt uitvoeren. Met enkele hiervan heb je op deze blog al kunnen kennismaken. Denk maar aan DATUMVERSCHIL(); die we gebruikt hebben voor het berekenen van iemands leeftijd of anciënniteit. Of NETTO.WERKDAGEN(), die we nodig hadden voor het  berekenen van het aantal werkdagen in een jaar. Ken je de functies NU() en VANDAAG() misschien al? Die hebben we gebruikt bij het maken van een timestamp.

Echter als je echt zelf aan de slag wil met datums, uren, minuten, enzovoort… is het belangrijk dat je begrijpt hoe Excel hiermee om gaat. Rekenen met datums en tijden is niet zo moeilijk eens je het onder de knie hebt.

Laat dat nu precies zijn wat we gaan bespreken in deze post.

(meer…)

Datumveld groeperen in een draaitabel

Een draaitabel gebruik je om gegevens te analyseren, en meestal niet op lijnniveau. Dat betekent dat je de gegevens gaat groeperen om zo een beter zicht te krijgen op het totaalplaatje.

Vaak zullen er datums in je brongegevens staan. Tenzij je een analyse per datum wil maken, kan je deze eenvoudig gaan groeperen naar wens, zonder te moeten gaan rommelen in je brongegevens.

20130429_groeperendatumsdraaitabel

(meer…)